Recepten GVVC kookfeest

Recept watermeloen van Maaike

1 watermeloen of en deel daarvan

Wat fijngehakt muntblad

Een beetje vlierbloesemsiroop.

Dit ruim te voren klaarmaken,  zo nu en dan met een pollepel roeren. Het wordt een frisse begeleider van de bbq, of een weinig- calorieën-dessert.[een beetje citroenrasp is er dan ook nog lekker door]


Tuinkruidendip van Marly

1 bakje hüttenkäse

2 eetlepels mayonaise

1 teen knoflook uit de knijper

2 lenteui fijngesneden

2 à 3 eetlepels gehakte (platte) peterselie, en verder zijn alle verse kruiden (b.v. thijm, oregano, marjolein) hier lekker in

zout en peper naar smaak

1 theelepel pittige mosterd

Meng alles door elkaar en laat even intrekken. Serveer b.v. met plakjes komkommer, dipstokjes, chips

Ook lekker op een bruine boterham met plakjes tomaat!


Gazpacho (koude Spaanse tomatensoep)

recept voor 4-6 personen

 

2 grote rijpe vlees- of romatomaten

1 ui

1 grote teen knoflook

1 rode of groene paprika

naar smaak 1 spaanse peper (vers of gedroogd), cayennepeper of sambal kan ook

½ liter gezeefde tomaten (pakje of blik)

handje gedroogd wit broodkruim

1 eetlepel (balsamico)azijn

2 eetlepels olijfolie

1/2 eetlepel suiker

zout naar smaak

 

Snij tomaat, ui, knoflook, paprika in stukjes en doe ze in een grote maatbeker. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en pureer met een staafmixer of in een blender.

Als het mengsel te dik is, kun je er wat water bij doen.

Proef en voeg naar smaak eventueel nog een beetje van één van de onderste vier ingrediënten toe.

Zet het eindresultaat minstens een uur in de koelkast.

Serveer ijskoud in een glas en bestrooi met wat fijngehakte peterselie en/of bieslook.